2024-10-18 09:34Nyheter

Extremväder stod i centrum för möte om kusten

Under årets Kustmöte fick deltagarna göra ett fältbesök i Åhus. Under årets Kustmöte fick deltagarna göra ett fältbesök i Åhus.

Mäta, mäta mäta! Det var ett av budskapen när årets Kustmöte gick av stapeln i Kristianstad. Årets konferens uppmärksammade stormen Babet och hur viktigt det är att ha tillgång till data för att mäta förändringar efter exempelvis extremväder.

Den 15-16 oktober hölls det årliga Kustmötet. Konferensen, som arrangerades av Statens geotekniska institut tillsammans med Kristianstad kommun och Erosionsskadecentrum, lockade i år omkring 80 deltagare. Frågor som diskuterades var bland annat samhällsplanering, beredskap, försäkringsfrågor, stranderosion och naturbaserade lösningar.

Sebastian Bokhari Irminger, på Statens geotekniska institut, är en av de som stod bakom konferensen. 

Varför en konferens om kusten varje år?

– Med våra kuster kommer stora värden, men också risker. Kusten är den plats där vi tydligast kommer att se effekten av stigande havsnivåer. Därför behövs ett återkommande forum där vi diskuterar dessa frågor. Genom konferensen sprider vi kunskap, nätverkar och ger genom fältbesök deltagarna en möjlighet att se exempel från verkligheten. Många hade inte haft den chansen om det inte vore för Kustmötet, säger Sebastian Bokhari Irminger.

I år firar Kustmötet 20 år. Har konferensen förändrats under dessa år?

– För 20 år sedan var kunskapen om kuster och kustprocesser mer begränsad. Det var viktigt att de som hade kunskap delade den och skapade en bredare grundförståelse, och där fyllde Kustmötet en viktig funktion. Idag är läget nästen det omvända. Det händer jättemycket kunskapsmässigt på bara ett år, och därför måste vi ses och uppdatera varandra om vad som händer inom just våra områden. Men då som nu är nätverket och att knyta kontakter en viktig del av konferensen, säger Sebastian Bokhari Irminger.

Ge exempel på diskussioner som hölls under dessa två dagar.

– Något som kom upp är hur viktig mätdata är. Efter stormen Babet förra året samlades data in precis efter att stormen skett. Lantmäteriet flög över området och samlade in data som SGI nu har analyserat. När vi jämför med tidigare år får vi svar på hur mycket kusten förändrats av stormen. Data är också viktig för att svara på hur vi ska agera för att skydda oss, exempelvis från översvämningar. Med data kommer kunskap!



Om Statens geotekniska institut

Statens geotekniska institut (SGI) är en expertmyndighet. Vi arbetar för ett säkert, effektivt och hållbart byggande och ett hållbart användande av mark och naturresurser. I våra uppgifter ingår att förebygga jordskred, ras och stranderosion. Vi arbetar också med att ta fram ny kunskap och nya metoder för att sanera förorenade områden. Dessutom bidrar vi till arbetet med att nå de nationella miljökvalitetsmålen. De miljömål som framför allt berör vår verksamhet är God bebyggd miljö och Giftfri miljö.


Kontakt

Therese Ekstrand Amaya
Kommunikatör
Therese Ekstrand Amaya